top of page
  • hlieberwerth

NLP vs Quaning

Vooropgesteld, ik houd van NLP. Ik heb jarenlang getraind en gecoacht op basis van onder andere NLP. Ik ben de ontwikkelaars ervan heel dankbaar. En toch bleef ik merken dat er iets moest zijn dat mijn cliënten nog meer zou opleveren.


Woorden geven

Best wel lang geleden deed ik een HBO-opleiding voor paranormaal therapeut. Ik deed die opleiding vooral omdat ik woorden wilde kunnen geven aan wat ik deed voor de cliënten in mijn praktijk voor paranormaal therapie. Ook in het tweede jaar van de opleiding was ik op dat vlak maar weinig wijzer geworden. Toen ik daarover sprak met Ton van Pelt, die daar destijds gespreksvaardigheden docent was. Hij bracht me op het spoor van NLP.


NLP opleidingen

Wat ik erover las sprak me aan. Ik bezocht informatiebijeenkomsten van NLP-opleidingsinstituten. Ik merkte dat er veel verschillende insteken waren: traditioneel NLP of een stuk verwijderd van het originele idee, zakelijk of meer particulier gericht, focus op theoretische kennis of juist praktijkgericht. De sfeer per instituut verschilde ook behoorlijk. Ik koos een instituut en deed binnen anderhalf jaar de NLP Practitioner, NLP Master Practitioner en de NLP Trainersopleiding. Daarna heb ik nog een jaar geassisteerd bij een tweede opleidingsinstituut waar ze een andere aanpak hadden..

Interventies

In de coaching vanuit NLP was het belangrijk om steeds weer de juiste interventies te kiezen. Daar was ik natuurlijk in opgeleid: communicatiemodel, waarneemposities, logische niveaus, waardenhiërarchie, ombuigen van overtuigingen, timeline therapy, en nog veel meer. Ik heb ze jarenlang dag in dag uit ingezet. Ik ken ze door en door. Superleuk om te doen, en toch …

Toen begreep ik waarom

Ik merkte dat er nauwelijks duurzaam resultaat bereikt werd. Toen ik tijdens de ontwikkeling van Quaning op het model van de 12 dimensies van de Duitse theoretisch natuurkundige Burkhard Heim stuitte, begreep ik waarom. NLP werkt voornamelijk op de dimensies 1 tot en met 6. Het gaat over zichtbaar en waarneembaar resultaat/gedrag en over gedachten. Met de logische niveaus kijk je onder andere naar de missie en identiteit van een persoon. Je zou dus kunnen zeggen dat je dan als coach in de dimensies 7 en 8 werkt. Dat kan, en meestal deal je dan met het leefmechanisme dat keuzes maakt op basis van informatie die nog levenslessen voor iemand bevat. Daarmee doet dat leefmechanisme er alles aan om iemand binnen het vertrouwde te houden van die informatie. Die is ten slotte als veilig geclassificeerd. Met onder andere als gevolg dat iemand tijdens de coaching stappen lijkt te zetten, maar zodra het leven weer zijn beloop heeft, hij op een goed moment weer merkt dat hij weer doet zoals vanouds. Sterker nog, hij vaak nog impactvoller dát ervaart waar hij nu juist vanaf wilde.


Verder dan NLP

En dat heeft alles te maken met de informatie in het persoonlijk informatieveld die veranderd moet worden om ander en duurzaam resultaat in iemands leven te krijgen. Dat gebeurt het meest effectief als objectief geanalyseerd wordt rondom welk thema informatie in het persoonlijk informatieveld veranderd moet worden en de informatie veranderd wordt direct in die dimensies 7 en 8. En dat gebeurt nu in Quaning met de technologie die we gebruiken, de Quaning Communicator. Eén van de belangrijke onderdelen in de methodiek die ervoor zorgen dat Quaning verder gaat dan NLP.

Hozzászólások


A hozzászólások ki vannak kapcsolva.
bottom of page